Hoort u het hout van uw trap kraken?


28 november 2016

Loopt u op kousenvoeten naar boven om de kindjes niet wakker te maken? Geen paniek, want met de winter voor de deur is dat kraken een volledig natuurlijke reactie van hout op temperatuur- en luchtvochtigheidsschommelingen.

Hoezo? Hout is een natuurlijk product. In de zomer zet het onder invloed van het omgevingsklimaat lichtjes uit. Om in de winter opnieuw te krimpen omdat in deze periode de luchtvochtigheid in huis vaak te laag is. Zo ontstaan voegen of scheurtjes.

Voegen in het hout laten uw trap doorbuigen of de verschillende treden over elkaar schuren. En dat zorgt voor een krakend geluid. Sommige mensen vinden dat gezellig, anderen vervelend.

4 tips om uw piepende houten trap het zwijgen op te leggen

Verlucht en ventileer beperkt

Door minder te ventileren haalt u minder droge lucht binnen. Dus beter één raam voor een korte tijd openzetten dan twee ramen tegenover elkaar een hele dag. Dit gaat dubbel en dik op als het buiten vriest.

Produceer en verspreid vocht

Tijdens het douchen of baden neemt uw badkamer subtropische temperaturen aan. De luchtvochtigheid stijgt aanzienlijk omdat het water verdampt. Gebruik dit in uw voordeel: zet na uw douchebeurt de deur van de badkamer open. Zo verspreidt de luchtvochtigheid zich doorheen het huis. Hetzelfde kan u trouwens doen met de keukendeur tijdens en na het koken.

Zet uw verwarming niet te hoog

Een te hoge verwarming zorgt voor een lage luchtvochtigheid en dus een groter risico op scheuren in uw houten trap, deur of parket. 's Nachts stelt u uw thermostaat best niet hoger in dan 17°C.

Luchtbevochtiger

Bepaalde kamers zijn moeilijker te verluchten. Denk maar aan bv. een afgesloten woonkamer, slaapkamer of kantoor. Dan zijn luchtbevochtigers de oplossing. Deze apparaten verhogen de luchtvochtigheid in de kamer door water te verdampen. Een vochtigheidsgraad van 55% is ideaal voor het hout in uw interieur.

Met deze tips is het hopelijk zo gepiept. Blijft het probleem toch aanhouden? Geef ons een seintje. Dan kraken wij deze harde noot voor u.

Meer lezen over scheuren in houten trappen, deuren, parket?

Vul onderstaand formulier in en download "Waarom ontstaan er tijdens de winter 'scheuren en naden' in trappen, deuren en parket?"

Veel succes!