Zo kiest u de juiste houtsoort


7 oktober 2016

Hout is zonder twijfel het materiaal met de meeste mogelijkheden voor ramen en deuren, maar ook voor uw interieur. Warm, tijdloos en onderhoudsvriendelijk.

Maar wélk hout kiest u dan? Doe de test! Beantwoord de drie vragen en ontdek welke houtsoort het meest geschikt is voor uw binnen- en buitenschrijnwerk. 

Zoekt u hout voor binnen of buiten?

Buitenschrijnwerk heeft het hard te verduren, met grote temperatuurverschillen, zonlicht en vocht. Daarom kiezen we voor hout met een grote weerstand, zoals de Afrikaanse hardhoutsoorten Moabi en Afrormosia. Beide houtsoorten zijn van de duurzaamheidsklasse 1, de hoogst mogelijke in houtsoorten. Uiteraard worden er uitzonderingen gemaakt. Eik zit in de categorie duurzaamheidsklasse 2/3 maar wordt toch vaak gekozen omwille van esthetische redenen.

Voor uw binnenschrijnwerk zijn er enerzijds de plaatmaterialen waarin mdf waarschijnlijk de meest bekende is alsook de massieve houtsoorten. Denk bij massief hout vooral aan beukenhout, esdoorn en eikenhout. 

Wat wilt u in hout?

Plannen voor een nieuwe trap? Ga dan voor massief hout. Want het kan tegen een stootje, is slijtvast en heeft tal van mogelijkheden tot afwerking. Eikenhout tovert bijvoorbeeld een bepaalde luxe sfeer in huis. Ook beukenhout scoort met zijn looks maar is net als esdoorn iets zachter voor de portemonnee.

Voor binnendeuren, kasten en parket is zijn de plaatmaterialen het populairst. Want het plaatmateriaal is sterk én gemakkelijk af te werken met houtfineer of kleurlak. Een voltreffer in elk interieur – van klassiek tot modern. Ontdek meer houttoepassingen

Ziet u hout het liefst onbewerkt of gelakt?

De kleuren en patronen maken elk stuk hout uniek. Behoudt u graag de natuurlijke look van het hout bij het buitenschrijnwerk? Val dan voor de charmes van eikenhout en Afrormosia, transparant afgewerkt met een voedende olie of hydrobehandeling. Het buitenhout Moabi vraagt dan weer om een afwerking in gekleurde lak.

In uw interieur komt de houtstructuur helemaal tot haar recht met eikenhout, esdoorn en beukenhout. Die laatste twee zijn budgetvriendelijk, maar esdoorn scoort iets beter voor de mooie afwerking. Eikenhout is het neusje van de zalm en straalt onder een laagje verzorgende olie. Hoe hebt ú hout het liefst?

Advies nodig over hout?

Kom langs in onze showroom in Beerse. En vind het antwoord dat u zoekt.

Binnenschrijnwerk Deuren verschil

Binnenschrijnwerk Trap

Binnenschrijnwerk Parket

Buitenschrijnwerk